Medische achtergrond

Ontdekt en ontwikkeld door medici

De technologie van de  AGE Scanner is ontdekt en ontwikkeld door medisch specialisten van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (Nederland). Zij ontdekten dat AGEs fluoresceren en ontwikkelden een methode om ze met behulp van licht te meten. Het ontwikkelen van deze methode en de wetenschappelijke validatie was een traject van vele jaren en heel veel studies.

Verband met veel chronische ziekten

De medisch specialisten hebben veel onderzoek gedaan. Ze vergeleken de hoeveelheid AGEs in het weefsel met het fluorescerende signaal. Daar bleek een sterk verband tussen te zijn. Daarna is veel onderzoek gedaan om het verband tussen de intensiteit van de fluorescentie en allerlei gezondheidsrisico’s aan te tonen. Ook dat verband werd keer op keer bevestigd. Daardoor hoeven we nu slechts de fluorescentie te meten om vast te stellen of iemand een verhoogd risico heeft op chronische ziekten. Dit type onderzoek is inmiddels over de hele wereld verricht door medisch specialisten en onderzoekers.

AGEs staan volop in de belangstelling

Elk jaar komen er duizenden wetenschappelijke publicaties bij over het ontstaan en het effect van AGEs in het menselijk weefsel. Zo wordt het steeds duidelijker welke rol AGEs spelen bij verouderings- en ziekteprocessen.